כנסיית הבשורה הקתולית, כנסיית סנט ג’וזף, המנזר הפרנציסקני, מרכז מרים הבינל”א (סגור נכון למאי 2022), כנסיית בית הכנסת, המסגד הלבן, כנסיית הבשורה היוונית וכיכר המעיין
משך המסלול: 3-4 שעות
דגש: בעת כניסה לכנסיות ולמסגדים יש להתלבש בצניעות ולדבר בשקט. אין לחבוש כובע.
הגעה:
חניה: סמוך לכנסיית הבשורה הקתולית
תקציר המסלול:
נצרות, אסלאם ויהדות חיים בהמשכיות זה לצד זה בנצרת.
סיור מרתק בעקבות הסיפורים של הברית הישנה והחדשה לאורך נתיב הצליינים – מבזיליקת הבשורה הקתולית ועד לכיכר המעיין דרך המסגד הלבן.
האתרים במסלול:
- כנסיית הבשורה הקתולית וכנסיית סנט. ג’וזף
- המנזר הפרנציסקני
- מרכז מרים הבינל”א
- כנסיית בית הכנסת
- כנסיית הבשורה היוונית
- כיכר המעיין
- חזרה לנקודת המוצא
1. כנסיית הבשורה הקתולית וכנסיית סנט ג’וזף
טיול בנצרת אינו שלם בלי ביקור בכנסיית הבשורה הקתולית הידועה גם בשם בזיליקת הבשורה, מהקדושות והמפורסמות בעולם הנוצרי ומהמפוארות במזרח התיכון. הכנסייה ניכרת בכיפת חרוט אפורה וגדולה שבראשה מנורה הדומה למגדלור והיא (ביחד עם סביל המעיין) המבנה הבולט בעיר וסימן ההיכר הידוע ביותר שלה
המסורת הנוצרית-קתולית מייחסת את מיקום הכנסייה לביתה של מרים אם ישוע, שם קיבלה את הבשורה על הולדתו. במפלס התחתון של הכנסייה נמצאת מערת מרים, בה על פי המסורת הקתולית התגוררה. במקום נבנו ונהרסו כנסיות רבות החל מהתקופה הביזנטית. בניית הכנסייה הקיימת כיום הושלמה בשנות השישים.
מבחוץ ומבפנים מעטרים את הכנסייה ציורי קיר ופסיפסים עצומים המציגים את מריה אם ישוע ובנה, ונתרמו ע”י קהילות נוצריות מכל העולם. כל יצירה מאופיינת בהתאם למדינה ממנה הגיעה: בתמונה שהגיעה מאפריקה – מרים ובנה כמובן בעלי עור שחור, ואילו בתמונה שהגיעה מהמזרח הרחוק – הם כמובן מלוכסני עיניים. אחד המיוחדים ביניהם הוא פסיפס יפני העשוי מפנינים אמתיות (בתוך הכנסייה).
החפירות הארכאולוגיות שנערכו במקום חשפו את שרידיהן של שלוש כנסיות קודמות. למעשה שימש האתר כמקום פולחן כבר לפני זמנו של ישוע. האתר שכן בדרומו של הכפר הקדום של נצרת, ונוסף על בתי התפילה חשף המחקר גם שרידים של מבני מגורים, בארות ואסמים.
לא להפסיד: עיטורי דלתות הכנסייה ממחישים סיפורים מהברית הישנה ואת סיפורו של ישוע; ויטראז’ים נפלאים בתוך הכנסייה; עולים 53 מדרגות למבנה הכנסייה של הקהילה רומית קתולית בו נמצא פסיפס ענק בגודל 144 מטר מ”ר המתאר את סוף העולם ואת יום הדין. התייחסות לאדריכלות הברוטליסטית בה נבנתה הכנסייה בסיור על הארכיטקטורה של הדת.
הסיפור מתחיל לפני כאלפיים שנה במעיין מרים (ובכנסיית הבשורה היוונית-אורתודוכסית, אליהם נגיע בסוף המסלול), שם מתגלה למרים המלאך גבריאל המבשר לה שהיא בהריון, ולא מבעלה לעתיד. מרים נבהלת ובורחת לביתה (בכנסיית הבשורה הקתולית). בשלב זה מרים כבר מאורסת ליוסף, אך הם טרם נישאו. בביתה מתקיימת בגופה התממשות, התאנשות או התגלמות (incarnation), עת הבשורה הופכת לעובר בשר ודם, ומרים מתעברת.
יוסף המגלה כי ארוסתו הרה אינו מתכחש לה, אך גם אינו נישא לה. הוא מגדל את התינוק, ישוע, כבנו, ומלמד אותו בנגרייה שלו, הנמצאת ממש ליד ביתה של מרים (כנסיית סנט ג’וזף).
על המזבח שבמערת הבשורה בתוך בזיליקת הבשורה חקוקה הכתובת “Verbum caro hic factum est” (כאן היה הדבר לבשר) לציון המקום בו, על פי המסורת הקתולית התרחשה ההתגלמות. בעולם הנוצרי ההתגלמות מונצחת ונחגגת בכל שנה בחג המולד וניתן ליחסה גם לחג הבשורה.
המבנה הנוכחי תוכנן עבור משמורת ארץ הקודש הפרנציסקנית על ידי האדריכל האיטלקי ג’ובאני מוציו, והבזיליקה נחנכה בשנת 1969. הבנייה התבצעה על ידי חברת סולל בונה.
כתובת: אל בישארה 12, נצרת
טל. 04-656-0001, 04-6572501
שעות פתיחה: 8:00-17:00
עלות: כניסה חופשית (מלבד יום ראשון)
סנט ג’וזף
כנסיית סנט ג’וזף בנויה במקום בו פעלה, ע”פ המסורת, הנגרייה של יוסף, אביו של ישוע. חלק מהמסורות מייחסות את המקום גם לביתו של יוסף. הכנסייה הוקמה ב-1914 על שרידי כנסיות קדומות יותר (ביזנטית וצלבנית) והיא נמצאת במתחם בזיליקת הבשורה. בקריפטה (המפלס התחתון של הכנסייה) ניתן לראות בור מים עתיק, פסיפסים, מערות ואסמים ששרדו מנצרת הקדומה של המאות השנייה והראשונה לפני הספירה.
הכנסייה בנויה בסגנון רומנטי חדש, ומבוססת על יסודות הכנסייה הצלבנית העתיקה. בכנסייה שלוש אולמות ארוכים המסתיימים עם שלושה אפסיסים במזרח, הבנויים מעל השרידים הצלבנים. בשנת 1950 עוטרו האפסיסים על ידי אמן איטלקי. התמונה הראשית מציגה את המשפחה הקדושה ותמונה נוספת היא של יוסף בלבד. סביב הבמה יש תמונה נוספת של המשפחה הקדושה וגם עיטורי החלונות מספרים את סיפור המקום.
כתובת: אל בישארה 12, נצרת
טל. 04-6572501
עלות: ללא תשלום
2. המנזר הפרנציסקני
המנזר הפרנציסקני הוא מבנה השוכן במתחם בזיליקת הבשורה בנצרת, בין הבזיליקה שמדרום לו לכנסיית יוסף הקדוש שמצפון לו.
המנזר המקורי הוקם על ידי הפרנציסקנים בשנת 1620 באישורו של הנסיך הדרוזי פחר א-דין השני, ושימש גם כאכסניה עבור צליינים עד הקמת האכסניה החדשה במאה ה-19. בין האורחים הידועים של האכסניה נמנה גם נפוליאון ששהה כאן לאחר שכבש את עמק יזרעאל. המבנה נהרס ב-1930 ובמקומו הוקם המבנה הנוכחי, המשכן גם את בית הדין הדתי של העדה הקתולית בעיר, את בית הספר “טרה סנטה” ואת המוזיאון הקטן בקומת המרתף, העוסק בתולדות הבזיליקה הסמוכה ובנצרת הקדומה.
במנזר עצמו מתגוררים בין 20 ל-30 נזירים. אורכו של המבנה כמעט מאה מטרים, יש בו שלוש קומות והוא נושא גג רעפים אדום. במרכז חזיתו המזרחית אגף נוסף המשווה לו את צורת האות T.
ממערב למנזר ולבזיליקה שוכן בניין האכסניה הפרנציסקנית, המכונה “קאזה נובה” )הבית החדש), שהוקם בראשית מאה ה-19 ומשמש כאכסניית צליינים.
כתובת: אל בישארה 12, נצרת
טל. 04-6554170
שעות פתיחה: שני-שבת, 8:00-18:00
עלות: ללא תשלום
3. מרכז מרים הבינל”א (נכון למאי 2022 סגור, אולם עובדים על פתיחתו המחודשת)
“מרכז מרים” הבינלאומי פועל בבניין משוחזר מהמאה ה17, כ- 50 מטר מצפון לבזיליקת הבשורה, ומשתרע על שטח של כ-2,500 מ”ר. המרכז מציע סיור קולי וויזואלי מרתק ומיצג תלת מימד ב-14 שפות שונות המוקרן על גבי מסכי ענק בעקבות הנצרות והחיים בגליל ובנצרת בתקופת מרים הבתולה וישוע. המרכז מופעל ע”י קהילת הכנסייה הצרפתית ומאגד בתוכו את זרמי הדת השונים באזור.
בעת חפירת היסודות למרכז החדש התגלו במקום שרידי כפר נצרת הקדום, העדות המדעית הראשונה לחיים בנצרת במאה הראשונה לספירה.
הביקור כולל כניסה למתחם הארכיאולוגיה, אל גן הבוטני של המרכז בו יותר מ- 400 זנים של צמחים הנזכרים בתנ”ך, כניסה לכנסייה שבראש המבנה ואל התצפית יוצאת הדופן על העיר ועל בזיליקת הבשורה.
במרכז גם אולמות מפגשים, אולמות תפילה, חנות מזכרות וקפיטריה.
כתובת: רחוב אל בישארה 15א
כניסה: בתשלום
שעות פתיחה: ב-ש, 9:30-12:00, 14:30-17:00
טל.04-646126
4. כנסיית בית הכנסת
בית-כנסת עתיק זה נתקדש משום שבו ע”פ המסורת הנוצרית למד והתפלל ישוע, ואף נשא את דרשתו המפורסמת ביום שבת (מתי יג’, מרקוס ו’, לוקס ד’) בה הכריז בפני בני כפרו היהודיים שהוא המשיח. כתוצאה הניסו אותו התושבים אל הר הקפיצה שמחוץ לכפר במטרה להשליכו לתהום, אך ברגע האחרון הוא קפץ בעצמו אל האינסוף ונעלם, וההר קיבל את השם “הר הקפיצה”.
הכנסייה העתיקה שוכנת בעומק של מטר וחצי מתחת למפלס הרחוב, ויורדים אליה בשבע מדרגות. הריצוף בנוי משרידי בית הכנסת מהמאה הראשונה לפני הספירה. מעל הכניסה קבוע החלון היחיד במבנה. האולם קטן למדי והוא עשוי כולו מאבן. הרצפה עשויה גם היא מאריחי אבן בגדלים שונים. בקצה הצפוני של האולם במה ועליה מזבח, ומאחוריו גומחה בקיר ובה ציור של הדרשה בבית הכנסת. מימין למזבח גומחה נוספת. לכנסייה פתח נוסף בקיר המזרחי המוביל אל חצר. זהו בית כנסת/כנסייה קטנים וצנועים, וחשיבותו נובעת מהיותו החוט המקשר בין המסורת היהודית לערש הנצרות. הזיהוי של המקום כבית כנסת נובע מכיוון התפילה: הנוצרים מתפללים מזרחה, היהודים לכיוון ירושלים והמוסלמים למכה. המבנה פונה צפונה ודרומה ולכן זאת לא הייתה כנסייה. המסגדים נבנים לרוחב על מנת ליצור תחושת שיווין, בעוד המבנה נבנה בצורת בזיליקה.
מאז ימי הביניים מופעלת הכנסייה על ידי היוונית-קתולים, ולצידה הוקמה ב-1887 כנסייה חדשה.
כתובת: רחוב 6116 נצרת
טל. : 04-6568488
שעות פתיחה: ב-ש, 8:00-12:00, 14:00-17:00
עלות: ללא תשלום
5. כנסיית הבשורה היוונית-אורתודוכסית (כנסיית באר מרים) וכיכר המעיין
״ותיקח את הכד ותצא לשאוב מים, והנה, קול אומר: “שלום מרים, רבת חן, ברוכה את מבין נשים”. (הבשורה ע״פ יעקב, 11, 1).
שתי כנסיות בנצרת מנציחות את הבשורה שניתנה למרים מהמלאך גבריאל: כנסיית הבשורה הקתולית (פרנציסקנית) בצידו הדרומי של נתיב הצליינים, וכנסיית הבשורה היוונית-אורתודוכסית בצידו הצפוני של הנתיב ליד כיכר המעיין.
כנסיית הבשורה האורתודוכסית שופעת חן וקסם והיא מהיפות בכנסיות נצרת. בכנסייה הקטנה, האינטימית, הצנועה והמסתורית עושר של איקונות, עיטורים אמנותיים וציורי קיר ותקרה מרשימים המתארים תחנות בחייו של ישוע. נברשות מהודרות ממלאות את החלל המרכזי וקשת צלבנית מפרידה אותו מהמפלס התחתון העתיק יותר, במקום בו פורצים מי המעיין. הכנסייה מוזכרת בעדויות של עולי רגל וצליינים כמקום פולחן פופולארי, והיא נבנתה ונהרסה פעמים רבות. האיקונוסטאזיס (המחיצה), שנתרם על ידי סוחר יווני ב-1767, עשוי עץ כהה ובו שורת איקונות אחת. מאחורי המחיצה ניצבים המזבח ואיקונות, שחלקם הוענק לכנסייה על ידי עולי הרגל הרוסים הרבים שפקדו אותה בסוף המאה ה-19 ובראשית המאה ה-20 ונהגו להתגורר בבניין המוסקובייה הסמוך. כיסא עם חופה מוזהבת משמש כמקום מושבו של הדיאקון.
בכנסייה שני חלקים – המבנה הצלבני מהמאה ה-12 שהשתמר היטב בקריפטה (הנמצאת במפלס נמוך מהכנסייה) במקום אליו מתנקזים מימיהם של שלושת המעיינות שנובעים בהר והופכים למעיין מרים הקדוש על מימיו הצלולים. המבנה החדש יחסית הוא מאמצע המאה ה-18.
המעיין נובע מתחת לציור מעמד הבשורה הנמצא באפסיס שבקריפטה, מאחורי מעקה עשוי פיתוחים מוזהבים הניצב על במה מוגבהת. מימיו זורמים אל בריכה קטנה אליה נהוג להשליך מטבע ולהביע משאלה. לקריפטה רצפת שיש ואריחי חרסינה מצוירת על קירותיה. על הקירות כתובת בערבית: “הבשורה למרים ליד המעיין”
המעיין שימש את תושבי נצרת בתקופות קדומות והפך לקדוש עם המסורת הנוצרית המקשרת אותו עם הבשורה למרים. המעיין נחשב קדוש גם למוסלמים שייחסו למימיו סגולות ריפוי. בעבר זרמו מי המעיין עד לסביל (מתקן מים ציבורי) הניצב במרכז כיכר המעיין, אולי המקום המפורסם ביותר בנצרת, שהפך גם לסמלה הרשמי של העיר.
בסמטה, הנקראת אל בישארה (הבשורה), ובכיכר עצמה, מספר מסעדות מצוינות, המציעות תפריטי פיוז’ן מקומיים.
כתובת: כיכר המעיין
תשלום: כניסה חופשית
טלפון: 04-6576437
שעות פתיחה: שני-שבת 7:00-17:00