משך המסלול: כ-1-4 שעות
הגעה:
ברכב:
וייז – הר הקפיצה.
ברגל:
מדרום לעיר יוצא שביל קטן ומשולט בסימון ירוק אל הר קדומים, או “הר הקפיצה”
העלייה מסומנת ולא קשה והנוף משתלם.
המקום נגיש לנכים: שביל סלול נגיש לנכים יוצא מרחבת החניה בהר הקפיצה ועולה בין עצי היער אל פסגת הר הקפיצה.
כביש 60 צפון עפולה-נצרת, דרך מחלף המנהרות לצומת דרום נצרת.
בכביש הישן: לעקוב אחרי השילוט לאכסל ואחר כך לפנות בכביש העולה לנצרת. לאחר כ-4 ק”מ מגיעים לצומת עם כביש 75 (3001). היישר לפנים יורד רח’ פאולוס השישי לנצרת. פונים ימינה בכביש הרחב ואחרי כ-800 מ’ מגלים את השלט החום המכוון ימינה להר הקפיצה.
או דרך כביש המנהרות (המשך כביש 60): נוסעים בכביש, עוברים במנהרה החצובה במדרון הר הקפיצה ומגיעים לצומת עם כביש 75 (3001). פונים שמאלה בכביש 75, נוסעים כקילומטר ומגלים את השלט החום המכוון שמאלה להר הקפיצה. פונים מכביש 75 על פי השילוט. אחרי כ-400 מ’ מגיעים לצומת. פונים שמאלה ונוסעים בדרך הסלולה. מימין נראה גג נשען על עמוד אלכסוני ענק ומעבר לו מושבים במדרון ההר. זהו התיאטרון הפתוח שבנתה קק”ל לכבוד ביקורו של האפיפיור בנדיקטוס ה-16, שערך כאן מיסה ב-14 במאי 2009.
תאור
הר הקפיצה, הידוע גם כהר קדומים, מאפשר תצפית על הנוף המופלא של עמק יזרעאל ועמק כסולות, הכרמל, הרי אום אל פאחם, הרי השומרון, הגלבוע, גבעת המורה והתבור, ולצד צפון – תצפית נפלאה לכיוון העיר נצרת. ההר בגובה של 397 מ’, הוא אולי ה”גג” הגבוה ביותר בנצרת.
רכס הרי נצרת חוסם כחומה את צידו הצפוני של עמק יזרעאל. המדרון התלול מתחתנו הוא תוצאה של ההעתק המפריד בין עמק יזרעאל להרי נצרת שהתרוממו יחסית לעמק וסלעי הגיר הקשים שלהם זקופים וגבוהים.
עיריית נצרת, החברה הממשלתית לתיירות וקק”ל פיתחו על ההר מסלול הליכה מיוחד המגיע למצפורים ומרפסות עם נוף מקסים.
שמו הרשמי של ההר הוא הר קדומים, או משום שהוא משקיף על נחל קישון, שנזכר בשירת דבורה כנחל קדומים: “נַחַל קִישׁוֹן גְּרָפָם, נַחַל קְדוּמִים נַחַל קִישׁוֹן” (שופטים ה’, כ”א) או משום שבמדרון הר הקפיצה התגלתה ב-1933 מערת האדם הקדמון, בה נחשפו שלדי אדם מלפני כ-100,000 שנה. ההגעה למערה מאתגרת ומתאימה למיטיבי לכת.
בהר הקפיצה מתחילה גם “דרך הבשורה”, נתיב צליינים ומטיילים רגלי באורך 62 ק”מ, החוצה את הגליל התחתון ומסתיים בכפר נחום. השביל עובר למרגלות הרי נצרת ויער בית קשת, יורד לכנרת דרך קרני חיטין ומסתיים באתרים המקודשים לנצרות שבכנרת. ליד רחבת החנייה ארבע אבני בזלת גדולות המושחלות על עמוד מתכת משמשות כסימון השביל ואתר סלפי פופולארי, נושאות סמל עוגן ואת הכיתוב The Gospel Trail: שביל הבשורה.
על פי הנצרות לכאן הגיע ישוע כאשר נרדף בידי המון יהודי זועם לאחר שהטיף נגד היהדות בבית הכנסת שליד כנסיית הבשורה במרכז העיר (כנסיית בית הכנסת של ימינו, לוקאס ד,28-30, 16).
ממש על קצה ההר כשהרודפים כמעט השיגו אותו, קפץ ישוע אל התהום ונעלם באופן פלאי. לאחר אירוע זה עזב ישוע את נצרת ועבר לאזור הכנרת. מאחר ומדובר בנס מציל חיים המקום התקדש עד כדי כך שהאפיפיור בנדיקטוס ה-16 ערך כאן תפילה בהשתתפות 40,000 איש.
האמפיתיאטרון היפה נבנה אז לכבודו, וכן מצפור הדתות, שהוקם בראש ההר ע”י קק”ל בתרומת קהילת וינדזור מאונטריו. במרכז רחבת המצפור נטע האפיפיור עץ זית למען השלום העולמי בין מאמיני כל הדתות. שלטי הסבר באנגלית, בעברית ובערבית מסבירים על המקום.
מקצה המצוק ניתן לראות את התהום התלולה, ולהעריך את גודל הנס – שהרי ישוע נותר בחיים.
בנוסף להקשר הדתי והתנכ”י המקום יפה ומזמין מאוד לטיולים, מנוחה ופיקניקים. מומלץ להגיע בזריחה (כאשר אור השמש מתחרה בצללי העמק) או בשקיעה, כאשר האורות של בתי העמק מתחילים לנצנץ. יש כאן גם מדרגות שניתן לשבת עליהן ולהתענג מהנוף.
באביב נראה כאן פריחת רקפות וכלניות, ובסוף הקיץ – מאות חצבים.
על ההר וביער נצרת שמתחתיו מפוזרים שולחנו פיקניק, ויש במקום שירותים מוסדרים וקיוסקים לשתייה.
מקום יפה למנוחה שקטה הוא עץ החרוב השוכן כ-700 מ’ מתחילת השביל. מעט הלאה משום צומחת גדר סברס גדולה. השביל מתעקל שמאלה וחושף את חומת הרי נצרת ובקצהּ הר תבור. המראה מרהיב.
הביקור מומלץ בסתיו, חורף ואביב. גם בקיץ אפשר להינות מבריזה טובה של אחר הצהרים. בסתיו – משטחים מרהיבים של חצב ימנית, בחורף ואביב – רקפות, עיריות, שקדיות, כלניות.
טיול בשבילי ההר מתאים לכל המשפחה; טיול רגלי במעלה ההר – למיטיבי לכת
- המצפורים בהר הקפיצה נגישים
- פתוח 24/7
- ללא תשלום
- חנייה נוחה
- שירותים במקום (פתוחים עד 16:00)