משך המסלול: כ-4 שעות
חניה: אזור כיכר המעיין או כיכר העיר ליד כנסיית הבשורה
תקציר המסלול: רנסנס עות’מני
שלהי התקופה העות’מנית היו תור הזהב של העיר נצרת. אז, לפני כ-200 שנה, התגוררו בבתי המידות ברחבי בעיר העתיקה של נצרת המשפחות האמידות של העיר, ה”אפנדים”.
בין המשפחות הידועות: דאהר או זיידאני – צאצאיו של דהאר אל עומר מושל הגליל הידוע, פאהום – המשמשת עד היום כווקף של המסגד הלבן, עונאללה, קעואר, עזאר, בשארה ועוד.
למרחב נכנסו המעצמות האירופית שניצלו את חולשת האימפריה העות’מאנית המתפוררת, הקימו מוסדות ורכשו נכסים. ההשקעות הכלכליות בעיר לא פסחה על האפנדים שהיו בקשרים טובים עם השלטון והחזיקו בקרקעות רבות. עם תנופת הבנייה יובאו לארץ פיתוחים טכנולוגיים וחומרי בניין חדשים מאירופה שכללו מרצפות שיש, רעפי מרסיי וקורות עץ שהתאימו לסגנון הבנייה החדש.
ברובע המוסלמי נבנו בתי מידות בני קומתיים ולהם ארכיטקטורה מיוחדת – הבית הערבי המסורתי פינה מקומו לבתים בני שתי קומות, אלמנט הקשתות המקומי נותר אך הגג השטוח כוסה ברעפי מרסיי, נבנו חצרות פנימיות עם בוסתנים פורחים, והקירות והתקרות כוסו בציורי קיר וציורי תקרה מרהיבים. בחלקם שם האמן נותר עלום וחלקם משויכים לאומן לבנוני בשם סאליבה יוחנא עבד, שהתגורר בנצרת מ-1880, ושכרו, כך אומרים, היה לירת זהב ובקבוק עראק ליום.
סגנון הפרסקו המקומי בוצע באמצעות סטנסלים (שבלונות) בבתיהם של עשירי יפו, חיפה, עכו, ירושלים, נצרת ויישובים נוספים בהשפעת הלייף סטייל העות’מאני, כל אחד לפי סגנונו ותקציבו.
מתוך בתי מידות רבים שהיו בעיר העתיקה נותרו כיום רק כ-20 בתים מצוירים. חלק מהציורים נצבעו עם השינויים בסגנון החיים, חלק מהבתים ננטשו והציורים נהרסו, וחלקם – מוצגים עד היום בתוך בתים פרטיים, כשהאירוח כולל לפעמים גם ארוחה או פולקלור.
ציורי התקרות בנצרת כמעט ולא נחקרו, והמומחה הגדול להם הוא ד”ר שריף שריף ספדי, שכתב את עבודת הדוקטורט שלו בנושא והציג תערוכה בנושא במוזיאון ארץ ישראל (ארמונות נסתרים, 2002).
המוטיבים בציורי הקיר כוללים דימויים נוצריים, ציורי נוף, טבע דומם, עולם החי, דמויות אנושיות, סצנות תנ”כיות ועוד.
סיורים מודרכים מתקיימים מעת לעת או בהזמנה ע”י מדריכים שונים (מפורטים בהמשך).
הביקור בבתי האפנדים ואמידי נצרת הינו חוויה ייחודית באחד מהאוצרות הגדולים ביותר של העיר נצרת ומספק מפגש עם תרבות חיים מרתקת והצצה אל עולמם של עשירי הימים ההם.
האתרים במסלול:
- פאוזי עאזר אין
- בית אום מנואר
- הבית של פאתנה זועבי, ארמון אל רייס
- מורי דרך המקיימים סיורי תקרות מצויירות – ניתן למצוא בקטגוריית מדריכים באתר.
מפה
3 האתרים הראשונים
https://drive.google.com/open?id=1GWHM9MHJQk6qSq3mnaXQrJA8FpVmN5yb&usp=sharing
- בית פאוזי עזאר אין
פאוזי עזאר אין הינו הגסט האוס הראשון בעיר העתיקה בנצרת. המבנה הוקם על ידי משפחת עאזר במאה ה 19 ובשנים האחרונות עבר שימור ושיפוץ הנאמן היטב למקור. המבנה המכובד בנוי אבן גלילית ובמרכזו חצר ספונת אווירה אשר בה מספר פינות ישיבה. סביב לחצר לובי, חדר אוכל, קשתות מרשימות וחדרי האירוח בקומה השנייה. תקרות החדרים בגובה 6 מטרים מצויירות בידי אמן במלאכת מחשבת. רצפות החדרים שיש עותמאני.
כתובת: בית פאוזי עזאר 6112
טל. 0747010772
שעות פתיחה: בתיאום מראש - הבית של פאתנה זועבי, ארמון אל רייס
במקור נקרא הבית המפואר הנמצא לא הרחק מהמוסקובייה בשכונה האורתודוקסית, בשם ”ארמון אל-רייס” על שמו של אחד מעשירי העיר הסוחר הלבנוני סלים אל-רייס שבנה אותו בתקופה העות’מאנית בסוף המאה ה-19. הבית בעל שלוש קומות, השתיים הראשונות נבנו בסוף המאה 19 והשלישית נבנתה בשנת 1907.
מבחוץ נדמה שזה רק עוד בית נצרתי ישן. כנסו למדרגות הרחבות והחדשות שלצידן עציצים וחפצי אמנות עד לדלתה של פאתנה זועבי (60) החיה לבדה היום בארמון המשפחתי. פאתנה היא בתו של סיף אל-א-דין זועבי שהיה ח”כ ב-7 הכנסות הראשונות וראש עיריית נצרת משנת 1965 במשך שתי קדנציות. אמה היתה מנהיגת נשים, ובבית השכור של המשפחה, ארמון אל רייס, התארחו מנהיגים ושועי עולם בהם שמעון פרס, יצחק רבין, השחקן יול ברנר, ואפילו פרנק סינטרה שביקר בנצרת בשנות ה-70.
לאחר מותם של ההורים עזבו כל אחיה את הבית ואת העיר העתיקה, ורק פאתנה התגוררה בו עד שנת 2001, אז עזבה גם היא לכ-8 שנים בהן הפך למקום מוזנח וריק. בשנת 2009 החליטה פאתנה לרכוש את הבית מעמידר, לחזור לגור בו ולהגשים חלום ישן לאחר 35 שנים בהן היתה מורה בבית ספר יסודי בעיר: להפוך את ביתה ומטבחה לעיסוקה העיקרי, ולקחת על עצמה את האחריות לשמר את המורשת של הבית ושל האירוח הנצרתי.
בתוך הבית: ריהוט מרשים ומרפסות ענק עם נוף פנורמי של העיר, תקרות מצוירות ועבודות האמנות של פאתנה המקשטות את הבית.
פאתנה מארחת בבית מבקרים מהארץ ומהעולם באווירה נצרתית אותנטית והיסטורית עם מאכלים מקומיים, הרצאות, סיורים בבית וסדנאות בישול.
כתובת: רח’ 6077 על 3 סמוך לבניין המוסקוביה.
שעות פתיחה: בתיאום מראש, ובתשלום
טל. 052-6626943
הכניסה בתשלום כולל קפה - בית אום מנואר
בפאתי השוק, בראשו של גרם מדרגות צנוע, נמצא אחד מציורי התקרה השמורים ביותר בעיר, וגילו מוערך בכ-120 שנה (צויר ב-1889).
מאולם הכניסה נפתחים חדרים לשני הצדדים דרך דלתות עץ מגולפות. בקצה האולם שלוש קשתות, רצפת שיש מעוטרת בדוגמא שחורה, ובחדר השינה רחב הידיים – תקרה גבוהה מצוירת שנותרה בשלמותה כפי שצוירה במאה ה-19 ללא שיפוצים ותיקונים. הציור עשוי מצבעים טבעיים שהופקו מאדמה, צמחים ובעלי חיים, וביצת תרנגולת נמרחה עליהם לברק וחיזוק הצבע.
הציור בעל אופי ראליסטי: ארבעה מלאכים שלכל אחד מהם תפקיד לפי המסורות הנוצריות (ביניהם שמירה על האנושות, וניהול חיי שלווה ועונג), פרחים אקזוטיים ו-10 סצנות ממקומות רבים בארץ ובאגן הים התיכון: ספינת קיטור ורכס הכרמל בחיפה, מצודת וחומת העיר של עכו, סצנות צייד בהשראת אחוזות אירופאיות עם מדשאות ויערות עבותים, יפו, אלכסנדריה ועוד. במרכז התקרה שלל צורות גיאומטריות, פרחים צבעוניים, ומלאכים תמימים.
הבית השתייך בעבר למשפחת חביב עזאר. יש אומרים שעזאר איבד אותו בהתערבות, ולכן בנה בית חדש וגדול יותר – בית פאוזי עזאר אין, בו אולי ישנתם.
כתובת: רחוב 6113 מס. 19
טל. 04-6455434
שעות פתיחה: תיאום מראש, הכניסה בתשלום סימלי
מדריכים המתמחים בתחום התקרות המצוירות בנצרת
- ריאד אבו אסעד, נצרת
טל. 050-5312695 - ג’ורג’ שלבי, נצרת
054-4473966 - אמנון גופר
https://www.gofer.co.il/
054-6549191 - אורנה סידי
https://dynamictours.co.il/index.php
טל. 052-283-0844 - מוריס צמח
https://morris.co.il/
052-8499217