48 שעות בנצרת

כשמדברים על נצרת, מדברים על עולם שלם, נסתר ובעל ייחוד משלו, על אנשים מרתקים ומראות בלתי נשכחים.
מרכזה של נצרת הוא השוק העתיק, המאופיין בסמטאות צרות ופתלתלות, מבנים מרשימים שנבנו בתקופה העות’מאנית בעלי ציורי תקרה עוצרי נשימה, דלתות גבוהות המובילות לחנויות קסומות בנויות אבן חשופה ותקרתן מקושתת, צרפו לכל זאת את השפה הערבית המתנגנת ואת קבלת הפנים החמה, ותקבלו תמהיל של חופשה שהיא קפיצה בזמן ובמקום.

קצת על נצרת: זוהי העיר הערבית הגדולה ביותר בישראל. אזור נצרת היה מיושב כבר בתקופה הפרהיסטורית. על פי האמונה הנוצרית, בנצרת חי ישוע לצד מרים ויוסף הקדוש, ובה ניתנה הבשורה ע”י המלאך גבריאל.

הר הקפיצה

לחובבי פינות החמד, הר הקפיצה, הידוע גם בשמו הר קדומים, הוא נקודת פתיחה טובה להיכרות עם העיר נצרת.
זוהי נקודת ציון בעלת חשיבות למאמינים הנוצרים. על פי המסורת הנוצרית, באורח נס קפץ ישוע מן ההר ונעלם בזמן שנמלט מהמון זועם שרדף אחריו.
מיקומו בקצה הדרומי של העיר, והוא מתנשא לגובה של 397 מ’. זוהי נקודת תצפית מרהיבה אל עמק יזרעאל והסביבה ומזרחה אל התבור. מן ההר ניתן לרדת במדרגות תלולות המובילות הישר אל העיר העתיקה, או להמשיך עם הרכב אל מרכז העיר.
איך להגיע: בווייז: הר הקפיצה / מכביש 75 (3001), כ-800 מט’ ממזרח למפגש עם רחוב פאולוס השישי.

סיור בנצרת העתיקה

קל לתכנן טיול בעיר ומקומות העניין רבים ומגוונים. במרחק הליכה תפגשו כנסיות ומסגד, שוק צבעוני, מסעדות אותנטיות, מאפיות, אתרים ארכיאולוגיים, חנויות תבלינים, חנויות ממתקים, בתאום מראש ניתן להנות מסדנאות אפייה, מספרי סיפורים, אירוח ביתי הכולל ארוחה ועוד ועוד. כל השפע הזה סובב סביב מרכז השוק.
אם חשקה נפשכם להכיר עולם שלם ומרתק, המחכה לכם במרחק נסיעה קצרה בתוך הארץ, נצרת העתיקה היא המקום הנכון עבורכם.
למעוניינים בהדרכה, קיימים מדריכים רבים המעבירים סיורים בעיר. הטיולים המודרכים עוסקים בנושאי קולינריה, ארכאולוגיה, כנסיות, היכרות עם אנשים מיוחדים, סיורים בבתים פרטיים, וסיורי שוק.

חנייה

מומלץ להחנות בחניונים המוסדרים בפאתי העיר העתיקה ומשם להמשיך את הטיול ברגל.

השוק של נצרת

שיטוט בסמטאות השוק העתיק של נצרת הוא כמו טיול בארץ פלאות. מומלץ להקדיש זמן למקום הזה, כי ככל שתלכו לאיבוד, כך תמצאו עוד ועוד אוצרות.
השוק אותנטי ותוסס, והוא לב לבה הפועם של נצרת העתיקה. כשתתקרבו לשוק, יקדמו אתכם ריחות הקפה, העוגות המתוקות התבלינים והפלאפל. השוק מוכר בזכות חנויות התבלינים, החומוסיות, בתי הקפה, המסעדות ומאפיות הממתקים.
בעלי העסקים הם אנשים מיוחדים, רובם אנשי עמל המאמינים בשיטות העבודה המסורתיות שעברו מאב לבן במשפחה, והם מעוניינים לפתח שיחה עם המבקרים ולספר על עצמם, על המבנה העתיק של החנות שלהם ועל שיטת העבודה, הנערכת כולה באופן ידני וזאת מתוך גאוות המקצוע. בנוסף, תוכלו למצוא בשוק עסקים שנפתחו בשנים האחרונות, רבים מהם מנוהלים על ידי נשים.
מעבר לכך, נצרת היא עיר קדומה הבנויה שכבות שכבות. במקומות רבים נערכו חפירות ארכיאולוגיות ונחשפו ממצאים המתוארכים לתקופתו של ישוע ועוד לפני כן, וחושפים את אורח החיים בארצנו בתקופת בית שני. הגישה למקומות הללו היא דרך החנויות עצמן – חוויה מרתקת לכשעצמה.

אתרים קדושים

  • כנסיית הבשורה הקתולית, המוכרת גם בשם – בזיליקת הבשורה:
    נמצאת במרכזה של העיר העתיקה.
    על פי המסורת הקתולית, תחת מבנה הכנסייה ניצב ביתה של מרים, אמו של ישוע, וזהו המקום בו התבשרה כי היא נושאת ברחמה את בן האלוהים. בחפירות ארכיאולוגיות שנערכו במקום נמצאו עדויות לפעילות של פולחן עוד לפני זמנו של ישוע וכן נמצאו שלוש כנסיות שנבנו זו על גבי זו במהלך השנים. הכנסייה הנוכחית תוכננה על ידי האדריכל האיטלקי ג’ובאני מוציו והיא מוכרת בויטראז’ים המרהיבים שלה ובכיפת החרוט שהיא גם סימן ההיכר של העיר.
  • כנסיית הבשורה האורתודוקסית, הידועה גם בשמות – כנסיית המלאך גבריאל הקדוש וכנסיית באר מרים:
    על פי המסורת האורתודוקסית בישר המלאך גבריאל למרים את בשורת הולדת ישוע בעת ששאבה מים מן המעיין, הנובע כיום תחת הכנסייה. במקור המעיין שימש את צריכת המים של תושבי האזור ונקשר לבשורה החל מן המאה ה-2 לספירה.
    הצבעוניות והקישוטים הרבים משרים אווירה מיוחדת במקום. קירות הכנסייה מעוטרים ציורי קיר צבעוניים מעשה ידי אמנים מרומניה, נברשות מרשימות מעטרות את החלל ופכפוך המעיין נשמע ברקע.
  • המסגד הלבן
    המסגד הלבן נבנה ברובו בשנת 1,785 על ידי מושל עכו, אחמד אל-ג’זאר. זהו המסגד המוסלמי היחידי בנצרת העתיקה. שמו, המסגד הלבן, הוענק לו בידי השליט אל-פאהום, כסמל לטוהרה ושלום בין הדתות.
    מעניין לראות את המסגד מבפנים – האולם המרכזי נחצה לאורכו על ידי שורה של עמודי אבן גבוהים בעלי חמש קשתות ועל רצפתו שטיח בגוונים של ירוק, המודפס גם הוא קשתות. נברשות האולם מאירות את הקירות הלבנים ויוצרות תחושה של הדר וקדושה.
    המבקרים בכנסיות ובמסגד מתבקשים להגיע בלבוש צנוע.

 

קולינריה

נצרת התברכה בהיצע קולינרי עשיר, אשר משקף את התרבות המקומית. ניתן למצוא בעיר העתיקה מגוון רחב של מסעדות: מסעדות חומוס גלילי משובח, בתי קפה המגישים מאכלים מסורתיים, מאפיות, דוכני פלאפל, מסעדות גורמה המתמקצעות במאכלים הערביים המסורתיים עם ייחוד עכשיווי ועוד ועוד.
באשר לקינוחים, אם אתם בשוק נצרת, על זאת אסור בתכלית האיסור לוותר – המתוקים של נצרת הם דבר שאי אפשר לעמוד בפניו, והם פזורים בשוק כשכיות חמדה: מאפיות המתמחות בהכנת כנאפה, בקלאווה, מעמול, עוגיות קרקיש, עוגיות סוריות עם דבש ושומשום, עוואמה וקטאיף (בעיקר ברמדאן), ועוד ועוד, הכל עשוי עבודת יד ומיוצר מחומרים טבעיים.

נצרת מחבקת את אורחיה ומצפה לכם. הנצרתים אנשים מיוחדים והכנסת האורחים היא מעל לכל. אתם תרגישו את רוחב הלב, את קבלת הפנים הלבבית, את הרצון לעזור, את אהבת הזולת, בכל אשר תפנו.
אם כך, למה אתם מחכים? כנסו לאוטו ובואו.

לינה

בנצרת העתיקה קיימות אפשרויות לינה רבות ומגוונות במחיר שווה לכל נפש. תוכלו למצוא בתי מלון במרחק הליכה קצרה ממרכז העיר, כמו כן, בין הסמטאות פזורים גסט-האוסים יפהפיים הממוקמים בווילות עתיקות. קיים גם היצע נרחב של אירוח בבתים פרטיים.
היחס אל האורחים בכל המקומות הוא כדרך הנצרתים – מודעות שירותית גבוהה, יחס אישי וחם של בעלי המקום ורצון אמיתי לעזור בכל דבר ועניין.
נצלו את האפשרות להכיר את נצרת לעומק דרך יצירת קשר בלתי אמצעי עם בעלי המקום. לינה בעיר העתיקה תעצים את חוויית הטיול שלכם.